CRNA UDOVICA: ‘Sudbina’ (1987)

Korenine zasedbe Crna udovica segajo v leto 1983, ko je kitarist Zvonko Kaitner Doka k sodelovanju povabil glavna imena takratne dubrovniške glasbene scene. Zasedba je v času svojega obstoja izdala en studijski album (tega), na spletu pa se nahaja tudi nekaj delovnih posnetkov z nikoli dokončane druge plošče Vina i benzina. Plošča Sudbina je izšla pod okriljem PGP RTB, posneta pa je bila v studiu Blap Studio.

Zahodnjaški motoristični duh tistega časa

Uvodna ‘Povedi me’ več kot očitno naznanja, da je zahodnjaški motoristični duh tistega časa prišel tudi na področje nekdanje Jugoslavije. Že nekoliko preje, če smo malo bolj natančni, saj so o njih na albumu Motori (1982) prepevale že Divlje Jagode. Drugače pa odličen uvod, ki dokazuje, da so takratni mladci kljub več kot opaznim zahodnim vplivom, slednjim rade volje dodali tudi domače elemente.

Nekoliko mirnejša, pa vendar nič slabša ‘Gladijatori’ nadaljuje v smeri, ki jo je začrtala njena predhodnica. Spodoben poklon antičnim bojevnikom, hkrati pa tudi odličen postanek pred menjavo tempa. Kajti, tudi če niste oboževalec balad, si ‘Kad ona plače’  zasluži vaš čas.

S ‘Sudbina’ plošča znova začne pridobivati na obratih. Prvovrsten hard rock iz konca osemdesetih, skovan v Jugoslaviji, ki se lahko brez težav kosa z marsikaterim izdelkom, narejenim onkraj velike luže. Zapisano velja tudi za Pogodili su te’ in Crna udovica’.

Če bi se album zaključil z Obala tuge’, bi lahko govorili o popolni plošči, a ker sta tu še Proklet od svih’ in ‘Fantazija’, to ne drži.

Krivično prezrt bend

S svojim prvim, na žalost pa tudi zadnjim studijskim albumom, nam Crna udovica dokazujejo, da gre še za en bend, ki ga je regionalna glasbena zgodovina krivično prezrla.

Čeprav se rock in metal sceno nekdanje skupne države pogosto povezuje zgolj s komercialno uspešnimi imeni, kar je do neke mere tudi upravičeno, gre pri slednji za velik konglomerat, zmes tisočerih imen, ki skupaj tvorijo neponovljivi fenomen, kateri kljub nacionalni razdrobitvi scene same čaka na vas. Zagrizite vanj, ne bo vam žal!